Страните от НАТО са солидарни с Турция срещу Ислямска държава

Извънредно заседание в Брюксел

28.07.2015 | 12:53
Страните от НАТО са солидарни с Турция срещу Ислямска държава

Генералният секретар на НАТО Йенс СТолтенберг увери Турция на 28 юли 2015 в "силната солидарност" на алианса срещу тероризма. Той говори при откриването на извънредното заседание в Брюксел на страните от НАТО, свикано от Турция в рамките на двойната офанзива на Анкара срещу Ислямска държава и кюрдите.

Срещата е "възможност да отговорим на нестабилността и загубите на Турция и на границите на НАТО", каза Столтенберг, добавяйки, че "тероризмът във всичките му форми не може в никакъв случай да бъде толериран или оправдаван".

 

Извънредното заседание на посланиците на всички 28 страни от НАТО във вторник бе свикано по молба на Турция за провеждане на консултации по член 4 от Вашингтонския договор.

Според член 4 от договора всеки съюзник има право да поиска консултации когато, според него са застрашени териториалната му цялост, политическа независимост или сигурност.

Турция поиска срещата след поредицата от нападения през границата в последните дни и за да информира съюзниците за мерките, които предприема, съобщава сайтът на НАТО.

 

В последната седмица Турция вдигна бойна авиация над обекти на ПКК в Сирия и Северен Ирак и бомбардира няколко цели.

 

При откриването на срещата генералният секретар каза:

"Днес се срещаме, защото Турция поиска консултации по член 4 след последните нападения над нейна територия..

Изказваме нашите съболезнования на турското правителство и семействата на жертвите, засегнати от ужасните терористични актове.

Тероризмът във всичките му форми никога не бива да е толериран или оправдаван.

Моментът на тази среща е подходящ за решаване на нестабилността пред прага на Турция и на границата на НАТО.

НАТО следи събитията много внимателно. Ние заставаме солидарно зад нашия съюзник Турция".

/Снимка: НАТО - ген. секретар Йенс Столтенберг на извънредната среща на посланиците на страните от алианса на 28 юли 2015, видео - YT/