fallback

Само 29 млрд. долара на Централната банка на Иран били блокирани от Запада

Управителят на държавния трезор опроверга информацията за блокирани 100 млрд. долара

26.07.2015 | 11:33 Автор: Мариета Иванова

Управителят на Централната банка на Иран опроверга разпространената в медиите информация за блокираните държавни активи в резултат на наложените от Запада санкции, предава ТАСС, цитирайки иранския телевизионен канал PressTV.

„Само 29 млрд. долара, а не 100 млрд., както твърди западната преса, принадлежат на Централната банка на Иран,” коментира управителят на трезора Валиула Сейф пред телевизионния канал. Той подчертал, че в резултат на постигнатото споразумение по ядрената програма, блокираните средства ще бъдат преведени по сметки на Техеран.

Управителят на Централната банка на Иран подчертал също така, че „от 6 до 7 млрд. долара, блокирани в чуждестранни банки, са приходите от продажба на суров нефт, получени от продажбата на суровината на международните пазари”.

Изказването на Сейф, подчертават от телевизионния канал, е провокирано от направените наскоро коментари на официални лица от САЩ, че „историческият пробив при преговорите във Виена между Иран и шесторката ще доведе до отблокирането на 100 до 150 млрд. ирански активи”.

От медията се позовават още на разпространена в публичното пространство информация, според която президентът на страната Хасан Рохани е издал указ за използването на разблокираните активи, изключително за насърчаване на промишленото производство и развитието на инфраструктурата.

fallback
Още от Свят
fallback