fallback

Обама отчете развитието на Африка

Африка трябва да бъде бъдещ хъб на световния ръст, заяви президентът на САЩ в Кения

25.07.2015 | 13:12 Автор: Мариета Иванова

Президентът на САЩ изтъкна икономическия и бизнес потенциал в речта си в Найроби, предава BBC. В първия ден на визитата си в Кения Барак Обама отбеляза: „Африка е в движение. Хората се изправят от бедността, доходите се повишават и средната класа се увеличава”.

Той направи изказването си по време на бизнес форум в африканската държава, посочва BBC.

По програма Обама ще посети мемориалът на мястото на бомбардираното през 1998 година американско посолство, а след това ще се срещне и с президента на Кения.

При атентата на Ал Каида срещу американската дипломатическа служба загинаха над 200 души, сред които 12 американци и 34 местни служители в посолството. При атаки по същото време срещу посолството на САЩ в Танзания са убити 11 души и ранени 70.

Визитата на Обама, която е първа, откакто е президент на САЩ,  започна в петък-24 юли.

Местни медии в Кения определят посещението като „завръщане у дома”.

В събота сутрин президентът на САЩ похвали откриването на Световна среща по предприемачество. Африка трябва да бъде „бъдещ хъб на световния ръст”, заяви пред млади предприемачи и бизнесмени Обама. Той допълни, че правителствата трябва да уверят, че няма да бъде позволено на корупцията да процъфтява. По думите на президента на САЩ Кения има „невероятен прогрес” от последното му посещение.  -  „Когато бях тук, в Найроби преди 10 години, градът изглеждаше различно, от това, което е сега”, коментира той.

 

fallback
Още от Свят
fallback