Медведев: Опитите за пренаписване на историята сa предпоставкa за международни конфликти

По думите му политизирането на историята е лесен път, който обаче води в задънена улица

25.07.2015 | 10:19 Редактор: Мариета Иванова
Медведев: Опитите за пренаписване на историята сa предпоставкa за международни конфликти

Опитите да се пренапише историята в някои страни се използва за регулиране на международните отношения, коментира пред словенското издание DELO премиерът на Русия Дмитрий Медведев. По думите му това може да стане причина за международни конфликти, предава ТАСС.

Медведев със съжаление отбелязал, че „все по-често се правят опити за пренаписване на историята, в това число и на Втората световна война. – „Това е особено очевидно в някои европейски страни, в които открито се проповядват нацистки идеи, където радикалните националисти се все по-свободни, а по улиците е възможно да маршируват хора с есесовски униформи”, коментира той.

По думите му „подобни действия не само оскърбяват паметта на милионите жертви на фашизма, но и заплашват основни принципи на демокрацията и човешките права”.

Той също така допълнил, че политизирането на историята е лесен път, по който може да се тръгне, който обаче "води в задънена улица".

Пред изданието и преди визитата си в Любляна Медведев коментира, че в края на 2015 и началото на 2016 може да се очаква да започне възстановяването на руската икономика. Към цитирания период по думите му е възможен слаб, но все пак ръст.