МВФ обмисля да отпусне нов заем на Украйна до края на юли

Киев трябва да избегне политически обрати на предприетите реформи, заявиха от Фонда

24.07.2015 | 11:32 Редактор: Мариета Иванова
МВФ обмисля да отпусне нов заем на Украйна до края на юли
МВФ обмисля да отпусне нов заем на Украйна до края на юли

Международният валутен фонд (МВФ) обмисля да отпусне спасителен заем на Украйна в размер на 1,7 млрд. долара през следващата седмица, тъй като страната продължава да е раздирана от гражданска война и проблеми с публичния и частния дълг, съобщава Investor.bg, цитирайки Associated press.

Изпълнителният съвет на МВФ трябва да се срещне на 31 юли, за да вземе решение за отпускането на втория 4-годишен пакет за подкрепа на страната, заяви говорителят на Фонда Гери Райс.

Евентуалното одобрение на средствата "е възможно при нашите обичайни условия", каза Райс на пресконференция.

В началото на юли МВФ заяви, че вторият транш ще бъде отпуснат след извършването на някои неуточнени действия и при условия, които ще позволят на екипа на МВФ да прецени дали държавният дълг на Украйна е устойчив "с висока степен на вероятност".

 МВФ одобри 4-годишна спасителна програма за Киев на стойност 17,5 млрд. долара през март, след като икономиката на страната изпадна в колапс след месеците на гражданска война. Първата сума, която правителството на Арсений Яценюк получи, бе 5 млрд. долара.

Киев поиска отписване на част от дълга, но временната анкетна комисия на облигационерите на Украйна, формирана от четирите най-големи американски инвестиционни и хедж фонда, посочи, че удължаването на срока за изплащане на задълженията ще бъде достатъчно за постигане на целите.

"Властите (в Украйна – бел. ред.) и кредиторите постигнаха добър напредък в своите дискусии", заяви Райс, въпреки че за момента не е постигнато официално споразумение. "По-нататъшен напредък се очаква до 31 юли".

Междувременно говорителят на МВФ предупреди, че Киев трябва да "избегне политически обрати" на реформите, изисквани от Фонда в замяна на спасителния план.

Запитан за сравнение на спасителните програми на Украйна и Гърция и различният подход на институцията спрямо двете държави, Райс отбеляза, че това са "две много различни страни по много различен набор от обстоятелства". "Правителството (на Украйна – бел. ред.) пое ангажимент, те изпълниха реформите. Има голям напредък".