Сегашното правителство в Гърция няма да оцелее дълго: Смит

Саймън Смит, главен икономист FXPRO

23.07.2015 | 20:05
Сегашното правителство в Гърция няма да оцелее дълго: Смит

Саймън Смит, главен икономист FXPRO коментира възможностите пред Ципрас и неговото правителство от студиото на Bloomberg в Лондон. В интервюто си за Манъс Крани Саймън Смит дава оценка и на ситуацията в Испания.

 

Още по темата

Гърците изпълниха исканията на кредиторите, пътят за договаряне е открит. Как ще продължи това?

Няма да е лесно. Едно е нещо да мине в парламента, а друго - да го изпълниш. Гърция се бори с това вече 3-4 години. Много предишни проблеми бяха забавени, докато кредиторите не видеха достатъчно напредък по тези реформи.

Това ще бъде проблем, който ще се повтаря, особено като мине новата спасителна програма и може да се озовем в ситуация, в която дълговият профил може да бъде преразгледан.

Да, чуйте го как говори - снощи и тази сутрин. Каза, че ще гласува пакета, реформите. Но аз не вярвам. Такива неща не могат да се случат с никое друго правителство. Толкова е уникална тази ситуация, което ме кара да мисля, че политическата нестабилност в Гърция е много голяма. Бих бил силно изненадан, ако правителството продължава да издържи дори до края на септември, октомври.

 

Някои говорят за предсрочни избори - вероятно през септември. Може да оцелеят - смятате ли?

Това е най-дългият срок, в който според мен ще оцелеят. По-вероятно е да издържат до септември-октомври. Те са изключително нестабилни. Вижте правителството и дневния ред, който гласуваха. Какво говориха преди 6 месеца и какво правят сега. Изглеждат на ръба.

 

Още по темата

Преживяхме го преди известно време. Наблюдателите дойдоха в Атина. Гърците ги изгониха. Беше пример на лош мониторинг. Този път наблюдателите ще имат да кажат още повече, преди дори нещо да е станало. Това е един замък, построен от пясък. Често го повтарям. Защото кредиторите и техните наблюдатели трябва да са най-важни, нали?

Да. Също мисля, че реформите са зле сглобени. Но и МВФ се оттегли. Видяхме как се дистанцираха от Гърция. И с право. Оказаха се в ситуация, която толкова силно се политизира за тях. Обикновено те отиват в някоя страна, проучват ситуацията, дават заем. А сега се оказаха въвлечели в силно политизиран процес, в който се чувстват все по-неудобно. И какво видяхме този месец казаха, че е неудържимо.

Затова не се изненадвам, когато МВФ се държи по този начин. Второ - отне им толкова дълго време да излязат и да кажат - вижте, така повече не може.

 

Още по темата

Да се върнем към нещо по-оптимистично. Испанската безработица е на най-ниското ниво от 4г. Все още обаче е висока. 22,4%. Това е спад от 23,8%. Това ще помогне ли на Рахой? Избори го чакат. Има куп проблеми с Подемос. Но от икономическа гледна точка - какво мислите?

От гледна точка на моментния подем, по-скоро. Поне върви в правилната посока - 20% безработица е зле. При половината младежи без работа. Но от гледна точка на лекия подем е добре - имат седем тримесечия на ръст, безработицата намалява. Това е позитивно.

Ако сравним Гърция с Испания  - от 2013 испанската икономика расте с около 3%. А гръцката - нямам последни данни, но имат 3-4 процента спад.

А за Подемос.. Ако икономиката е в подем, това дава на Рахой някои плюсове. Би трябвало да издържи до шест месеца. Но при такава младежка безработица под 25г - очакваният бунт сигурно ще е силен.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма