Новото кубинско посолство във Вашингтон

Коментар на Уилям Маркс за телевизия Bloomberg от Вашингтон

21.07.2015 | 13:11 Редактор: Георги Стоянов
Новото кубинско посолство във Вашингтон

Какво означава всичко това днес, най-малкото на практическо ниво?

Уилям Маркс: Това, което видяхме днес, Мартин, всъщност в полунощ на 19-ти, сградата зад мен, която функционираше като представителство на Куба под шапката на швейцарското посолство от 1977, сега беше превърната в истинско кубинско посолство. Същото се случи и в Хавана.

Въпреки че днес кубинското знаем беше развято тук във Вашингтон, ще трябва да изчакаме до средата на август, когато държавният секретар Кери ще пристигне в Хавана, за да бъде развят и американският флаг там.

Още по темата

Какво означава това от практическа гледна точка. Това означава, че дипломати от двете страни сега свободно могат да пътуват  в двете страни и да разговарят, с когото поискат.

Американските дипломати в Куба ще могат да пътуват из целя остров и ще могат да разговарят с кубинци без да се притесняват, че след това хората, с които са разговаряли, ще бъдат преследвани. Това наистина е основния акцент днес .

Уилям, това се случва не без известно напрежение и спорни моменти. Външният министър на Куба направи някои коментари в посолството. Той каза, че се отнася с уважение към американските ценности, но също така предупреди за, цитирам, „прекомерният копнеж на САЩ за доминация”. Дали тези търкания ще продължат най-малко в краткосрочен план?

Уилям Маркс: Да, малко са нещата, за които и двете правителства са съгласни и едно от тях е вдигането на ембаргото – както администрацията на Обама, така и правителството на Кастро искат от американския Конгрес да вдигне ембаргото.

Съществуват обаче известни пречки. Едната от тях е базата в Гуантанамо. САЩ неискат да връщат анклава на Куба.

Това е един от спорните моменти. Все пак има съгласие по определени теми като прилагането на законите и имиграцията.

Разговорите продължават. Но има и проблемни моменти. Например американската телевизия и радио, които могат да се хванат в Куба.

Куба иска те да бъдат спрени като част от процеса на нормализация на отношенията.