fallback

Гръцките банки отвориха, но капиталовият контрол още е в сила

Репортаж от Атина на Елиът Готкин, Bloomberg

20.07.2015 | 11:31

В края на деня /20 юли 2015/ очакваме да разберем дали са платили на ЕЦБ. Репортаж от Атина на Елиът Готкин, Bloomberg. Готкин разговаря с Анна Едуардс и Райън Чилкот от студиото на Bloomberg в Лондон.

 

Още по темата

Банките са отворени, но промяната е козметична. Капиталовият контрол все още е налице.

В последните няколко минути отвориха. Вижте - хората влизат в този клон на National Bank of Greece. Мениджърът излезе преди малко, раздаде номерца на хората, за да могат да влязат.

Хората с увреждания ще могат да влизат през страничната врата - тук.

Другите се редят на опашка, за да влязат през главния вход за пръв път от три седмици. Банките през това време бяха само частично отворени за пенсионерите.

Но капиталовият контрол остава в сила. Разликата е, че вместо да теглят само по 60 евро на ден, можете да теглите по 420 евро на седмица. Това прави пак по 60 евро на ден. Но сега можете да ги вземете наведнъж.

Освен това са достъпни и други банкови услуги, които досега не работеха - като чекове и сейфове. Очакваме наред с отварянето на гръцките банки още едно нещо - отварянето на борсата. Това не стана, както съобщи говорителката, заради необходими допълнителни регулации.

 

Тази цялата сделка за допълнително финансиране на Гърция след всички преговори в последния момент цели някакво финансиране на страната, която да й позволи да направи плащането си към ЕЦБ. Днес е падежът на 3,5 млрд евро от облигации и 700 млн евро лихви. Общо 4,2 млрд евро.

Еко Гърция не направи плащането, а няма как да го направи, това ще означава, че ЕЦБ финансира Гърция. Което е против правилата на Еврозоната. Това би означавало да спре подкрепата за банките, които нямаше да могат да отворят днес и вероятно щеше да тласне страната към излизане от еврото.

Много е важно, че Гърция се съгласи на условията, че постигна сделка. Алексис Ципрас вероятно е мислел само за това че банките не само няма да могат да отворят, но и подкрепата би била оттеглена, а банките да се сринат, като Гърция би била изгонена от еврото много бързо.

Така че това бе основната причина Ципрас да сключи сделката, за която самият той казва, че изобщо не му харесва.

 

Какво стана с ДДС, което се вдига от 13 на 23%. Сигурно хората ще имат нужда да стигнат до парите си, за да платят по-високите данъци?

Това е нещо, на което отново Ципрас бе принуден да се съгласи. Предполагам, че това е първият тест, който показа, че партньорите на Гърция от еврозоната могат да се доверят на Гърция. Че ще удържи на обещанията си.

Повишението на ДДС от 13% на 23% засяга ресторантите, хранителната индустрия и обществения транспорт. ДДС ще се вдигне и на островите.

Това е друг чувствителен въпрос. Мнозина гърци и икономисти ще се чудят как може да се вкарва такава мярка - една икономика, която е наранена от капиталовия контрол и рецесията се озовава пред туристи, които отменят резервациите си, а хората просто спират да пазаруват. На този фон данъкът върху добавената стойност се повишава. Това не свърши работа в Япония, едва ли ще има ефект и в Гърция.

Но това е важен тест от гледна точка на Еврозоната, че на Гърция може да се има доверие и че ще изпълнява обещанията си, за да получи третия спасителен пакет за 86 млрд евро.

 

fallback
Още от Свят
fallback