fallback

Какво ще могат да правят гърците в банката

Банковата ваканция се вдига частично

20.07.2015 | 08:28

От тази седмица всички гръцки граждани ще могат да теглят пари до 420 евро на седмица, вместо всеки ден да се редят на опашка пред банкоматите за 60 евро, съобщава Катимерини. 2500 банкови клонове в страната отварят в понеделник след 3 седмици банкова ваканция, въпреки че капиталовият контрол ще остане още известно време.

 

Отварянето на банките бе потвърдено от закон, публикуван в неделя. Той позволява на клиентите и достъп до сейфовете си в клоновете, които се предполага, че са около 200 000 общо.

 

Банките ще предлагат и ограничен набор от услуги за бизнеса като плащане с чекове по съществуващи сметки и издаване на банкови гаранции. Корпоративните клиенти ще могат да отварят сметки за специфични цели като плащане на заплати или обслужване на корпоративни стартъпи, което е подробно записано в закона.

 

Ще може да се ползват временните депозити, но само за специални нужни, при това с документи: при обслужване на задължения към държавата или социални фондове, плащане в болници или частни училища, плащане на заплати и на изтекли вноски към банки.

Пари в чужбина няма да могат да се пращат, но има серия от изключения: може да се плаща за медицински и образователни разходи при представяне на документ.

При здравни плащания в чужбина има ограничение от 2000 евро. За парите, пращани на студенти в други страни ограничението е 5000 евро на три месеца, пише още Катимерини.

fallback
Още от Свят
fallback