Варуфакис: Реформите в Гърция ще се провалят

18.07.2015 | 12:06 Редактор: Лъчезар Вълев
Варуфакис: Реформите в Гърция ще се провалят

Реформите в Гърция ще се провалят. Това заяви бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис в интервю за BBC. На въпрос кога точно ще стане това, той отговаря: „Тя вече се провали“. Думите на Варуфакис идват ден, след като вчера няколко европейски парламента, сред които този на Германия и Австрия, дадоха зелена светлина за стартирането на преговори за трети спасителен пакет за Атина на стойност до 86 млрд. евро. Вижте какво още каза ексминистърът.

Според Янис Варуфакис Гърция прокарва програма, която ще „влезе в историята като най-голямата катастрофа в макроикономическото управление".

Според бившия финансов министър Ципрас, който признава, че не вярва в третия спасителен пакет, а настоява отписване на част от дълга, не е имал голям избор.

Беше ни наложен избор между екзекуция и капитулация. И той реши, че капитулацията е крайната стратегия, казва Варуфакис.

По думите му той е имал разногласия с премиера Ципрас и заради това си е подал оставката. Варуфакис се оттегли от поста си на финансов министър на 6 юли. Денят след провелия се в Гърция референдум за одобрение на условията на кредиторите, на който малко над 61% от гърците гласуваха с „НЕ“. Оставката му беше приета като жест към финансовите министри в еврозоната, с които често влизаше в пререкания. Алексис Ципрас пък тогава определи оставката като "потенциално полезна".