Бундестагът гласува за помощта за Гърция

Очаква се програмата да бъде на стойност над 80 млрд. евро и с продължителност три години

17.07.2015 | 16:22 Редактор: Ирина Георгиева
Бундестагът гласува за помощта за Гърция

Германският Бундестаг даде на правителството мандат да води преговори по трета помощна програма за Гърция и одобри отпускането на мостово финансиране за Атина, съобщи БТА. Очаква се програмата да бъде на стойност над 80 млрд. евро и с продължителност три години.

На извънредното заседание на долната камара на германския парламент "за" гласува значително мнозинство от 439 депутати при 119 гласа "против" и 40 въздържали се. Бундестагът има 631 депутати.

Част от гласувалите с "не" са от управляващия блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз на канцлера Ангела Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви по-рано пред Бундестага, че Гърция щеше да бъде изправена пред "хаос и насилие", ако беше напуснала еврозоната, предаде ДПА.

Меркел също така разкритикува гръцкия премиер Алексис Ципрас за това, че е разрушил икономическото доверие в страната си.

Пред Бундестага Меркел призна, че съгласуваният в понеделник план за реформи в Атина в замяна на нов спасителен заем ще бъде тежък за гръцкия народ.

"Изобщо не може да има съмнение: резултатът в понеделник бе тежък." - каза тя пред депутатите, като добави, че ще бъде тежък и за останалите 18 членки на еврозоната, които сега трябва да намерят към 86 милиарда евро за евентуален нов тригодишен спасителен пакет.

Меркел отбеляза, че би било "напълно безотговорно", ако поне не се направи опит за осъществяване на тази помощ, допълва Франс прес.

"Знам, че мнозина изпитват съмнения и опасения, ще има ли успех, ще могат ли гърците да преодолеят всичко." - каза Меркел, цитирана от ТАСС. Само че "Европа трябва да излезе от тази криза по-силна, отколкото бе в началото", добави тя. 

Новият спасителен план за Гърция е последният опит да се помогне на Атина, която изпитва крайна нужда от пари, заяви от своя страна германският министър на финансите Волфганг Шойбле.

"Това е последният опит" да се справим с "трудната задача", пред която е изправена Европа в Гърция, каза Шойбле пред депутатите в Бундестага.

Германският министър обеща да бъдат положени всички усилия, за да може този последен опит да бъде успешен, предаде Франс прес.

"Според нас има шанс тези преговори да приключат положително", отбеляза Шойбле, без обаче да скрие, че това ще бъде "много сложно".

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел приветства от парламентарната трибуна френско-германския тандем в справянето с гръцката криза и "ролята на двигател" на Париж в постигането на споразумение, пише БТА.