Обама: Иран все още създава предизвикателства за интересите и ценностите ни в региона и по света

Президентът на САЩ Барак Обама даде пресконференция в Белия дом по повод на споразумението с Иран.

16.07.2015 | 11:22 Редактор: Велко Каменов
Обама: Иран все още създава предизвикателства за интересите и ценностите ни в региона и по света

Президентът на САЩ Барак Обама коментира споразумението за ядрената програма на Иран на пресконференция в Белия дом. Държавният глава на САЩ заяви, че не разчита на това Иран да действа по начин, по който се очаква да се държи една държава в международната общност, но въпреки това споразумението ще изпълни целта си.

„Ако погледнем назад към дебатите, които се водеха през последните 5-6 години, ще видим, че споразумение с Иран беше приоритет както за демократите, така и за републиканците и за премиера на Израел Нетаняху. Споразумението беше приоритет и за съюзниците ни от Персийския залив, за да направим така, че Иран да не разполага с ядрено оръжие”, заяви Обама.

„Иран все още създава предизвикателства за интересите и ценностите ни в региона и по света. Надеждата ми е, че всички в Конгреса ще оценят споразумението, базирайки се на фактите. Въпреки всички възражения на премиера на Израел Нетаняху и на някои лидери на републиканците, които вече изразиха мнение, никой от тях не представи пред мен или пред американския народ по-добра алтернатива”, коментира Обама негативните коментари за постигнатото споразумение от израелския лидер и част от републиканците.

„Не ме притеснява това, че господин Асад или други в Техеран може би се опитват да представят така споразумението, че то изглежда изгодно за поддръжниците им. Това правят политиците. Споразумението не зависи от това дали Иран ще промени поведението си или дали страната веднага ще започне да работи като либерална демокрация. То решава един специален проблем – да направим така, че Иран да не разполага с бомба. Надеждата ми е, че надграждайки над това споразумение, може да продължим разговорите с Иран, които да ги стимулират да действат по различен начин в региона, да бъдат по-малко агресивни, по-малко враждебни и да сътрудничат повече. Да действат по начин, по който очакваме да се държи една държава в международната общност, но не разчитаме на това”, завърши без голям оптимизъм Обама.