fallback

Русия ще участва като наблюдател в предстоящо мащабно учение на НАТО

Учението ще бъде най-голямото от 2002 г., каза говорителят на НАТО Оана Лунджеску

15.07.2015 | 16:41 Автор: Ирина Георгиева

Русия е поканена да участва като наблюдател в предстоящо наесен мащабно учение на НАТО, съобщиха представители на алианса. Те поясниха, че руското участие ще бъде на основата на членството на Москва в ОССЕ, пише БТА.

Учението ще бъде най-голямото от 2002 г., каза говорителят на НАТО Оана Лунджеску. То ще бъде извършено в Италия, Испания и Португалия през септември и октомври. В него ще участват 36 000 военни от държавите от НАТО, както и от Австралия, Австрия, Босна и Херцеговина, Финландия, Швеция, Украйна и Македония.

Участието на руските наблюдатели е предвидено в международните договори, а спазването на тези договори е част от нашата ДНК, коментира ген. Ханс-Лотар Домроз (Холандия) от обединеното командване на НАТО. Сигурен съм, че (руснаците) ще бъдат впечатлени от видяното, добави той.

Ген.-лейтенант Фил Джоунс (САЩ), началник на щаба на Съюзното командване по трансформацията, уточни, че учението ще бъде във въображаема авторитарна държава, извън НАТО, където се развива вътрешна криза. В учението ще бъдат използвани възможно най-съвременни технически военни способности.

Сценарият предвижда изпробване на възможностите за противопоставяне на действия, свързани с тероризъм, химически и кибернетични нападения. Учението ще засяга действия в социалните мрежи в интернет и противодействие на информационна пропаганда.

Предстоящото учение по суша, въздух и вода ще бъде част от завършването на силите на НАТО за бързо реагиране. Тези сили са в постоянна готовност за незабавно разгръщане в случай на криза, веднага щом бъде взето съответното политическо решение.

fallback
Още от Свят
fallback