fallback

Реакции след ядрената сделка с Иран

Сделката крие доста сериозен потенциал за европейски енергийни гиганти като Total, Shell и Eni

14.07.2015 | 17:02 Автор: Георги Стоянов

Юкоя Амано, Международната агенция за атомна енергия:

Току що подписах пътната карта между Ислямска република Иран и Международната агенция за атомна енергия за изглаждането на минали и сегашни проблеми по отношение на ядрената програма на Иран.

Още по темата

Пътната карта стартира процес в рамките на споразумението за сътрудничество от ноември 2013, който ще позволи на агенцията, в сътрудничество с Иран, да направи оценка на проблемите, свързани с евентуалните военни аспекти на иранската ядрена програма до края на 2015.

Нийл Аткинсън, директор пазарни анализи на Lloyd’s:

Допълнителното производство не е най-важният проблем по отношение на  допълнителните доставки, защото от известно време Иран трупа запаси от вече извлечен петрол на кораби и разполага с нещо като между 20 и 25 големи танкера, на които има много петрол и този петрол, в зависимост от качеството му, може да бъде изкаран на пазара сравнително бързо.

Така че въпреки че е вярно, че разширяването на производство от нефтените находиша може да отнеме известно време заради амортизацията на много мощности,  има достатъчно петрол на разположение на кораби, който може да бъде изкаран на пазара доста по-бързо.

Сони Капур, директор на Re-Define:

Като се имат предвид промените в Близкия изток през последните няколко години, разцеплението в различни центрове на сила, кризата, която продължава в много страни –наистина е много важно Иран да бъде върнат като конструктивен партньор в региона – отчасти защото е толкова важен играч, но също така и заради хората в Иран, толкова много от които искаха сближаване на отношенията със Запада.

Още по темата

Две трети от тези хора са родени след революцията. Това е голяма историческа стъпка.

Джейсън Гамел, пазарен анализатор на Jefferies Oil:

Европейските петролни компании демонстрират интерес и иранците предлагат условия, които са много по-атрактивни, отколкото са били преди 10 години, така че мисля, че има доста сериозен потенциал за Total, Shell, Eni – те вече водят предварителни разговори, но си мисля, че ще изминат години преди тези инвестиции да започнат да се отразяват на паричните потоци на компаниите и производството на петрол в страната.

 

fallback
Още от Свят
fallback