Акциите в Европа поскъпнаха след сделката с Гърция

Каролин Хайд, Bloomberg

13.07.2015 | 18:39 Редактор: Мартин Илиев
Акциите в Европа поскъпнаха след сделката с Гърция

Здравей, България!

Днес европейските пазари са заляти от новини за Гърция. Защото най-накрая беше постигната  сделка

След 17 часови дискусии министър председателят Алексис Ципрас се предаде пред настояванията за незабавни действия, за да си осигури 85 милиарда евро нова помощ, от която Гърция се нуждае, за да остане в еврото.

Акциите поскъпнаха при новината. Съгласявайки се с орязване на разходите,  икономии при пенсиите и повишаване на данъците, гръцкият лидер също клекна и пред новото искане правителството му да задели държавни активи на стойност от 50 милиарда евро във фонд, които ще бъде използван при намаляването на дълговете и рекапитализирането на банките.

Сега икономическите реформи трябва да бъдат прокарани през гръцкия парламент до сряда и споразумението трябва също така да бъде гласувано от редица членки на еврозоната.

В същото време ЕЦБ ще разисква ликвидната помощ за  гръцките банки. ЕЦБ трябва да реши дали може да поддържа своята програма от 89 милиарда евро ликвидна подкрепа. Животоспасяваща за страната, особено след като банките в нея остават затворени с наложен капиталов контрол и недостиг на кеш.

Аз съм Каролин Хайд, специално за България он Ер.