fallback

ЕЦБ ще обсъжда спешната помощ за банките в Гърция

Решението може да зависи от това дали Атина ще прокара до сряда законодателството, с което се въвеждат икономически реформи

13.07.2015 | 12:37 Автор: Мариета Иванова

Представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обсъдят днес спешната помощ за ликвидност на гръцките банки, след като лидерите на еврозоната най-накрая достигнаха до споразумение по спасителния заем на страната, съобщава Bloomberg.

С банкова ваканция, капиталов контрол и все по-бързо намаляващи финанси, ЕЦБ е единственият спасителен пояс за гръцките банки, отбелязва Investor.bg, цитирайки Bloomberg. След 17 часа преговори лидерите на еврозоната достигнаха до сделка, която включва и рекапитализация на гръцките банки.

Управителният съвет на ЕЦБ сега ще трябва да прецени дали може да поддържа спешната помощ за осигуряване на ликвидност (ELA – emergency liquidity assistance). Решението може да зависи от това дали централните банкери вярват, че гръцкият министър-председател Алексис Ципрас може да прокара законодателството, с което се въвеждат икономически реформи, преди сряда, както иска еврозоната.

„ЕЦБ вероятно ще запази тавана на ELA на сегашното ниво от 89 млрд. евро и малко ще го увеличи, ако реформите бъдат одобрени от гръцкия парламент в сряда“, казва Антонио Гарсия Паскуал, икономист в Barclays в Лондон. „Споразумението по програмата, ангажиментът за прилагане на структурни реформи и, най-важното, вноската към ЕЦБ с падеж 20 юли вероятно ще бъдат условията, необходими за облекчаването на ELA, допълва той.

Членовете на Управителния съвет бяха все по-скептични към предоставянето на още помощ, след като конфронтацията между правителството, обявило се срещу строгите икономии, и кредиторите се задълбочи и след като Гърция пропусна вноската си към Международния валутен фонд в края на юни.

„Евросистемата не трябва да повишава предоставянето на ликвидност, а капиталовият контрол трябва да остане налице докато не бъде договорен подходящ пакет за подкрепа“, заяви Йенс Видман, член на Управителния съвет на ЕЦБ, на 9 юли. „Централните банки, въпреки че имат средствата, нямат мандата, според мен, за да опазят платежоспособността на банките и правителствата“.

ЕЦБ може да поиска от лидерите на еврозоната гарантиране на спешните заеми на Евросистемата, ако политическият процес се проточи.

fallback
Още от Свят
fallback