fallback

Оръжейното ембарго - последна пречка пред сделка с Иран

Коментар на Елиът Елиът Готкин за телевизия Bloomberg от Тел Авив

10.07.2015 | 17:32 Автор: Георги Стоянов

Иран иска ембаргото да бъде вдигнато веднага. Те казват, че се нуждаят от нови оръжия заради операциите срещу ислямска държава и в това отношение те са подкрепяни от руснаците, които потенциално ще са основен доставчик на оръжия за страната.

Това също така породи известно разделение в като цяло единната позиция на световните сили.

Защото, разбира се, САЩ не харесват идеята за вдигането на оръжейното ембарго срещу Иран, въпреки че те демонстрират известна гъвкавост по отношение на продължителността и детайлите на това ембарго.

Разбира се, основните съюзници на САЩ в региона са Израел и Саудитска арабия, като и двете страни поставят Иран в челото на списъка си с врагове.

Предполагам, че САЩ се опасяват и от това, че тези оръжия могат да попаднат в ръцете на Хизбола или Хамас и да бъдат използвани срещу Израел.

Но като се имат предвид всички други пречки, които те преодоляха по време на този преговорен маратон, изглежда, че ще бъде намерен начин и двете страни да  се разберат по този въпрос, Ана.

Като имаме предвид това Елиът, какво ще се случи сега, каква е следващата стъпка?

Елиът Готкин: Ние знаем, че крайният срок беше 6 сутринта във Виена – това е полунощ във Вашингтон. Този краен срок изтече. Конгресът не получи текстово съобщение до полунощ във Вашингтон и така крайният срок беше пропуснат.

Ето защо сега този едномесечен срок, в който американският Конгрес трябва да се произнесе по сделката, сега ще бъде удвоен на 2 месеца, ако и когато  имаме финализирано споразумение.

Американският държавен секретар Джон Кери искаше да подчертае, че най-важното в случая е естеството на евентуалната сделка, отколкото това, кога ще бъде постигната.

Той обаче също така допълни, че няма да седи на масата за преговори вечно.

Ние няма да прибързваме, но и няма да позволим и да бъдем притискани с времето. Няма да позволим да бъдем притискани да вземем прибързано решение по никой аспект от сделката. Всичко, върху което сме се фокусирали, е качеството на споразумението и това ще продължи да предопределя нашата работа.

Елиът Готкин: Това поне е нещо, с което САЩ и иранците са съгласни. Иранският външен министър написа в Twitter:

Работим здраво, но и не прибързаме да сключим сделката. Помнете думите ми – не може да сменяте конете по средата на реката.

Така че докато световните сили и Иран са по средата на тази река и все още преговарят, има шанс сделката да бъде постигната.

Това може да се случи веднага или през почивните дни. Може би те ще си вземат почивка и ще се върнат на масата за преговори, но тези преговори, въпреки че беше пропуснат поредният краен срок, тези преговори не са провалени, Ана.

 

fallback
Още от Свят
fallback