fallback

Преговорите по иранската ядрена програма напредват бавно

Британският външен министър ги определи като бавни и мъчителни

10.07.2015 | 16:49 Автор: Мариета Иванова

Британският министър на външните работи Филип Хамънд определи като „бавни и мъчителни“ преговорите за иранската ядрена програма във Виена, предава БТА, позовавайки се на AFP.

Нова среща на министерско равнище между "шесторката" и Иран е насрочена за 11 юли, на която ще стане ясно дали ще бъдат преодолени последните спорни въпроси, коментира още Хамънд.  

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обвини Съединените щати, че променят исканията си, предаде Associated press.

Той осъди като контрапродуктивно предупреждението на САЩ, че може да напуснат преговорите.

AP отбелязва, че две страни са навлезли в 14 ден от преговорите, пропускайки два крайни срока и надявайки се да постигнат окончателното споразумение днес- 10 юли.

Последните изявления обаче поставят под съмнение възможно, че скоро ще има сделка.

Преговорите официално се водят между групата 5+1 (петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) и Ислямската република, отбелязва AP. През последните месеци обаче те де-факто преминаха в двустранен диалог между Съединените щати и Иран. Дипломати коментират, че останалите държави от "шесторката" са готови да приемат условията, договорени между Вашингтон и Техеран.

Показателно, е че днешните критики на Зариф бяха отправени именно към САЩ.

През последните дни се появиха и разногласия между Съединените щати и Русия, посочва Associated press. Москва подкрепя искането на Техеран за поне частично вдигане на оръжейното ембарго срещу него в рамките на бъдещото споразумение, но Вашингтон е против.

Друг препъникамък е достъпът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до иранските ядрени обекти. Съединените щати искат той да е неограничен, а Иран се безпокои, че инспекторите от МААЕ може да извършват прикрит шпионаж в полза на Запада.

fallback
Още от Свят
fallback