fallback

Големи компании освобождават офиси в Сингапур

Компании като Google и Barclays пестят от високите наеми в центъра на Сингапур.

10.07.2015 | 16:37 Автор: Велко Каменов

Оптимизмът на компаниите в Сингапур спада. Bank of America предупреждава, че финансовите директори на компаниите в Сингапур са най-песимистични по отношение на печалбите от всички държави в региона, съобщава Bloomberg. Очакванията им са те да отбележат спад.  Износът на Сингапур бележи спад, както и заетостта, а разходите на бизнеса се увеличават, защото правителството ограничи навлизането на чуждестранни работници в страната.

В резултат страдат наемодателите. Големи наематели на офис пространства като Barclays, Standard Chartered и Credit Suisse, се отказват от част от наетите обекти. Barclays ще опразни 2 от 3 етажа с офиси в центъра на столицата, като ще ги премести на ново място през следващия месец. Google също се отказа от наемането на офиси в центъра на Сингапур, с цел намаляване на разходите. Брокерската компания Cushman & Wakefield определя ситуацията като обръщане на тенденцията от 2014, когато са се търсели луксозни офиси в центъра. Нещата обаче се променят бързо.

Офис наемите в Синапур бяха най-високи през първото тримесечие на 2015 г. На пазара обаче сега се очаква те да намалеят с намаляването на търсенето. През следващата година вероятно на пазара в Сингапур ще се появят нови 370 хиляди квадратни метра офис пространства и затова не е изненада, че се очаква наемите да паднат с 14% до края на 2017%.

Брокерите отбелязват, че компаниите предпочитат по-ниски наеми, защото те им дават повече гъвкавост и възможности за разрастване, а освен това освобождават средства за покриването на други разходи. Наемите на офисите в Сингапур са високи в сравнение с Австралия и дори Япония, а освен това отбелязаха най-висок ръст в Азиатскотихоокеанския регион за миналата година.

 

fallback
Още от Свят
fallback