fallback

Путин обяви нов етап в развитието на Шанхайската организация за сътрудничество

По думите на руския президент още страни проявяват интерес да се присъединят към организацията

10.07.2015 | 13:54 Автор: Мариета Иванова

За Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) започва нов етап на развитие, след като стартира процедурата за присъединяване на Индия и Пакистан, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

"Днешната среща на върха поставя началото на нов етап в развитието на ШОС - за пръв път от създаването на организацията започва процедура за приемане на нови членове - Индия и Пакистан", заяви държавният глава на заседание на ШОС в разширен състав.

Путин съобщи, че лидерите на страните от ШОС са се споразумели да повишат статута на Беларус в ШОС до страна-наблюдател.

"Азербайджан, Армения, Камбоджа и Непал се присъединяват към семейството на ШОС като партньори в диалога", отбеляза президентът.

Според него "редица страни проявяват интерес за включване под една или друга форма в организацията". Ще разгледаме заявките им внимателно, съгласно изискванията, добави той.

Путин подчерта, че е един от основните приоритети в дейността на ШОС остава гарантирането на сигурността в и по външните граници на организацията.  

fallback
Още от Свят
fallback