Bloomberg: България е готова да помогне на Гърция с хуманитарна помощ

Медията цитира думи на премиера Бойко Борисов

10.07.2015 | 12:02 Редактор: Мариета Иванова
Bloomberg: България е готова да помогне на Гърция с хуманитарна помощ

Най-бедната страна в ЕС, където средните месечни заплати са наполовина в сравнение с тези в Гърция, е готова да осигури хуманитарна помощ за южната си съседка, дори ако това означава намаляване на социалните харчове у дома, коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от Bloomberg.

“В случай, че Гърция се нуждае от помощ, ще ги подкрепим,“ като осигурим храна и лекарства, коментирал Борисов в телефонно интервю. - “Тези пари могат да бъдат използвани за (местната ни) „социална политика или за образование, вместо това, но все пак ще го направим“, пише Bloomberg.

Гърция, която е най-задлъжнялата страна в Европа, никога не е била по-близо до напускане на еврозоната, което ще се отрази на страни като България и Румъния, коментираха преди дни европейски лидери, включително и президентът на ЕК Жан Клод-Юнкер.

Борисов отбелязва още, че страната му е решена да помогне на Гърция да остане в платежоспособност, докато балканските нации  се опитват да предпазят икономиките си от потенциален срив в Атина.

Въпреки че 21% от 7.2-милионното население на България живее в бедност, по данни от 2013, страната е на четвърто място в ЕС по най-нисък публичен дълг – около 29% от БВП, отбелязва Bloomberg. Медията допълва, че средната месечна заплата в страната ни е 489 долара при 1 104 в Гърция, 3 894 долара в Германия и 8 66 долара в Унгария.

Bloomberg припомня още, че след референдума в Гърция български еврооблигации с падеж през 2024 регистрираха понижение, но в последните дни възстановиха позициите си.

„Ако гърците нямат какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза,“ коментира Борисов. - „Надявам се да не достигнат такъв момент, надявам се, че ще се справят сами. Хората нямат вина, че политическите им лидери ги доведоха до тази криза“.

Bloomberg отбелязва, че Борисов се е върнал на власт преди 10 месеца по време на банкова криза, свалила предходното правителство, водено от социалистите.

Оттогава е изплатил депозити от КТБ- четвъртата по големина банка, чийто фалит отключи политическа криза миналата година.

„Ние подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, точно както другите десни партии в Европа,“ коментира той. - „Но също толкова важно е да осигуриш подкрепа и състрадание“.