fallback

Ердоган връчи на премиера мандат за съставяне на правителство

С този акт стартира 45-дневният срок, в който трябва да бъде формиран кабинетът

09.07.2015 | 19:21 Автор: Ирина Георгиева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган връчи на премиера Ахмет Давутоглу мандат да състави правителство, предаде БТА, позовавайки се на турската частна телевизия НТВ.

С този акт стартира 45-дневният срок, в който трябва да бъде формиран кабинетът. Ако до изтичането на този срок не бъде съставено правителство, президентът ще вземе решение за свикване на нови избори.

Повече от месец измина от състоялите се на 7 юни парламентарни избори в Турция, на които ПСР за първи път, откакто съществува, загуби парламентарното си мнозинство. 

Засега е неизвестно какви са шансовете на ПСР да състави коалиционен кабинет с някоя от опозиционните сили. Като възможни се разглеждат вариантите за коалиция между ПСР и основната опозиционна сила - НРП или между ПСР и третата политическа сила - ПНД.

В парламента влезе и прокюрдската Демократична партия на народите, но тя, както изглежда, няма да може да се коалира с другите две опозиционни сили, за да изместят ПСР от власт, заради огромните идеологически различия с националистите от ПНД.

fallback
Още от Свят
fallback