fallback

ЕС обещава помощ на Балканите и Унгария за справяне с притока на бежанци

09.07.2015 | 14:40 Автор: Теодора Георгиева

Европейският съюз ще помогне на Балканите и Унгария за справяне с потока от бежанци. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по в Белград, където е на обиколка. По думите й издигането на огради не е решение.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че Унгария и Сърбия са засегнати от настоящата система за искане на убежище, която не функционира. Сред среща със сръбския премиер Александър Вучич, Меркел заяви, че досега Италия и Гърция са били приоритетен избор за мигрантите, но през последните месеци се наблюдава друга тенденция. Забелязва се, че все повече мигранти се опитват да преминат през Балканите. 

Забелязваме, че в последно време притокът на бежанци през Западните Балканите се увеличава, което означава, че трябва да се помогне на тези страни. Не трябва да се изолираме, имаме нужда от комуникация, за да се предотвратяват терористичните заплахи, заяви Меркел. 

 

Меркел и Вучич се обединиха около идеята, че издигането на огради не е решение. Според сръбското министерство на вътрешните работи повече от 34 000 души са поискали убежище от началото на годината. 

Унгарският парламент гласува в понеделник с голямо мнозинство да бъде построена 175-километрова ограда по границата със Сърбия, за да бъде спряна бежанската вълна.

В доклад на правозащитната организация Амнести Интернешънал се казва, че хиляди бежанци, търсещи убежище, и мигранти, сред които деца, предприемат опасни пътувания през Балканите и стават обект на злоупотреби и изнудване от страна на криминални групи и на властите. Според него системата на Европейския съюз за убежище и миграция се проваля и оставя хората без защита в Сърбия и Македония.

 

fallback
Още от Свят
fallback