fallback

Атина трябва да представи до полунощ програма за реформи

Целта е да и убеди да отворят отново кранчето на финансовата помощ и да оставят страната в еврозоната

09.07.2015 | 12:02 Автор: Ирина Георгиева

Гърция трябва да представи до полунощ (9 юли срещу 10 юли) на европейските си партньори нова програма за реформи, за да ги убеди да отворят отново кранчето на финансовата помощ и да оставят страната в еврозоната, предаде БТА, позовавайки се на France presse.

На 8 юли от трибуната на ЕП гръцкият премиер Алексис Ципрас се ангажира страната му на 9 юли да представи "нови конкретни предложения за надеждни реформи", каквито иска еврозоната в замяна на трети спасителен план.

"Цялостната програма." - обещана от Ципрас, трябва да бъде изпратена на партньорите на Атина на 9 юли до полунощ, след което да бъде разгледана от кредиторите и обсъдена в събота от министрите на финансите от еврозоната.

Ако програмата е удовлетворителна, европейските ръководители биха могли официално да обявят началото на преговори по този нов план на 12 юли на извънредна среща на върха на 28-те в Брюксел, тъй като последиците от гръцката криза се простират и извън еврозоната.

В противен случай тази среща може да се превърне в кризисно заседание, поставящо основите на излизането на Гърция от валутния съюз, отбелязва AFP.

Атина изпрати на 8 юли официално искане за помощ до еврозоната - неин основен кредитор - прието като положителен жест от Франция и Испания, две от най-добре настроените към Гърция страни, но в малцинство спрямо привържениците на твърдата линия начело с Германия.

Ръководителката на МВФ Кристин Лагард изтъкна от своя страна необходимостта от преструктуриране на гръцкия дълг - нещо, което европейските партньори на Атина засега не искат да обсъждат.

При липса на споразумение ЕЦБ може да спре спешната помощ за гръцките банки, което неизбежно ще доведе до срив на банковата система и фалит на страната, водещ до излизането й от еврозоната.

На 8 юли УС на ЕЦБ остави без промяна сегашния праг на финансиране на определеното на 26 юни равнище от около 89 милиарда евро.

fallback
Още от Свят
fallback