fallback

Има надежда за скорошна сделка с Иран

Коментар на Петер Слуглет, директор на Middle East Institute за телевизия Bloomberg от Сингапур

08.07.2015 | 17:40 Автор: Георги Стоянов

Има ли все още надежда за сделка?

Петер Слуглет, директор на Middle East Institute:

Така мисля, да. Залогът да нямаме сделка сега е твърде висок. Изглежда, че има безкрайни спорове за детайлите, но по страшно много въпроси съгласие вече има.

Още по темата

Просто изглежда невероятно да нямаме споразумение. Тези крайно срокове продължават да бъдат пропускани, защото дяволът е в детайлите и детайлите изглежда отнемат доста време да бъдат изгладени.

Ако сте чули речта на Джавад Зариф от 3 юли, той беше пределно ясен, че той и Иран искат сделка.

Просто има определени детайли, по които те не изглежда да са се разбрали.

Какви са тези детайли? Клаузата за отказване? И двете страни искат да могат да се върнат в първоначалната си позиция, ако другата страна наруши определени споразумения? Колко критичен е този проблем с доверието? Може ли това да е пречка пред една потенциална сделка?

Петер Слуглет: Може да видите от начина, по който се държат Кери и Зариф, че доверие определено има.

Мисля, че очевидно имам много, много голям натиск, който идва и от двете страни.

Че това няма как да се случи или че сделката ще е прекалено наказателна за Иран или нещо подобно.

Има доста много хора в републиканската партия, които не искат тази сделка. Има много хардлайнери в Иран, които също не искат сделка.

Но си мисля, че това много важно за идеята за завръщането на Иран в това, което може да наречем общността на народите. Тази ситуация продължи прекалено дълго.

Питър, по отношение на геополитиката районът там е доста опасен и въпреки това Иран изпълни своята задача като един тих съюзник в борбата срещу ислямска държава. По отношение на Саудитска Арабия и Израел, до колко техните интереси пречат на тази сделка?

Петер Слуглет: Очевидно саудитците и израелците не са щастливи от тази история, защото единият от начините, по които можеха, както беше до сега, да остават толкова близо до Съединените щати, беше, като  подчертаваха, колко са праведни в сравнение с Иран.

Всъщност обаче е време саудитците и израелците да престанат да се опитват да влияят на американската външна политика.

Има няколко неща, включително фактът, че Съединените щати все по-бързо ограничават зависимостта си от близкоизточния петрол.

Що се отнася до Израел, опитите на Израел да се меси във вътрешната американска политика, особено с речта на Нетаняху, се оказаха доста неуспешни.

 

fallback
Още от Свят
fallback