fallback

Еврогрупата постави краен срок на Гърция до 9 юли

За 12 юли е насрочена среща на върха на ЕС

08.07.2015 | 09:58 Автор: Мариета Иванова

Еврозоната постави на Гърция краен срок до четвъртък- 9 юли да представи нови предложения за подсигуряване на сделка с кредиторите и свика пълна среща на върха на ЕС за неделя- 12 юли, предаде BBC.

Председателят на ЕС Доналд Туск определи случващото се като „най-критичния момент в историята на еврозоната“. - „Крайният срок изтича тази седмица,“ заяви той след извънредните разговори в Брюксел.

Еврозоната очакваше Гърция да представи  нов план във вторник-7 юли, след негативния вот на гърците на рефередума в страната, но това не се случи.

В неделя- 12 юли, ще се проведе среща на лидерите на всичките 28 страни-членки на ЕС- ден след очакваните дискусии на финансовите министри от еврозоната.

В Брюксел на Гърция й беше поставен ултиматум- или да бъде постигнато споразумение или Гърция и банките й се изправят пред банкрут в понеделник, посочи кореспондентът на BBC от белгийската столица Крис Морис.

В коментар пред френска телевизия в сряда- 8 юли, икономическият еврокомисар Пиер Московиси, коментира, че споразумението с Гърция е незаменимо и излизането на страната от еврозоната трябва да бъде избягвано. И добави, че „топката е в полето на Гърция“.

Той подчерта, че евентуално споразумение с Гърция е "възможно", "необходимо", но зависи от способността на Атина да представи надеждни предложения, в очите на партньорите си от еврозоната, за реформи.

"До неделя трябва да бъде намерено решение, вярвам, че то може да се намери. Да, едно споразумение е възможно, да, то е необходимо", заяви в ефира на френската държавна телевизия Франс 2, предава БТА.

fallback
Още от Свят
fallback