fallback

Иран настоява за сваляне на санкциите на ООН върху оръжието

Сами по себе си те не били толкова важни, но санкции не трябвало да има, коментира експерт от иранския преговорен екип

08.07.2015 | 09:19 Автор: Мариета Иванова

Иран настоява да се премахнат санкциите върху оръжието, наложени от Съвета за сигурност на ООН, заяви вчера пред държавната телевизия един от главните участници в иранския преговорен екип - Абас Арагчи, предава БТА, позовавайки се на AFP.

„Все още има различия във връзка със санкциите върху оръжията. Сами по себе си, те не са толкова важни за нас, но санкции не бива да има. Страните от групата "5+1" трябва да променят подхода си по отношение на санкциите, ако искат споразумение“, каза Арагчи.

„Въпросите, които остава да се решат на преговорите с Иран във Виена, са много, много трудни, заяви висш западен представител“, уточнявайки, че удължените вчера дискусии не може да продължават до безкрай.

Ограниченията, наложени от Съвета за сигурност на ООН върху продажбата на оръжия и ракети, ще се запазят в случай на споразумение по иранската ядрена програма, каза висш американски представител.

По-рано вчера руският външен министър Сергей Лавров посочи, че въпросът за ембаргото върху оръжията за Иран е съществен проблем в преговорите. Това потвърди и ирански източник.

През 2010 г. Съветът за сигурност прие резолюция, в която забранява продажбата на Иран на изброено в подробен списък въоръжение като танкове, едрокалибрени артилерийски системи, военни самолети, щурмови хеликоптери, бойни кораби, ракети и ракетни установки.

В резолюцията се казва също, че Иран не може да развива никаква дейност, свързана с балистични ракети, способни да носят ядрено оръжие. Тя забранява и предоставянето на технологии или оказването на техническа помощ на Иран в тази област.

fallback
Още от Свят
fallback