fallback

Многомилиардната саудитска война в Йемен

Вилъм Маркс от Bloomberg с репортаж от южната граница на Саудитска Арабия, защитавана от нападения на хутски бунтовници

07.07.2015 | 11:04 Автор: Виктория Крумова

Вилъм Маркс, Bloomberg: В най-големите градове на Саудитска Арабия демонстрациите на религиозна преданост, ненадминато богатство и бързо развитие са навсякъде. Но в ресторантите за бързо хранене и молове в страната почти не си личи, че нацията е в състояние на война. За да я видите, трябва да погледнете на юг, където от четири месеци саудитците бомбардират йеменски цивилни. От саудитската страна на границата по скалистите планини местни жители казват, че ежедневието им се е променило съвсем малко.

Сюлейман Ал-Файфи, член на племенна милиция: Наистина войната е наблизо, но не ни се отразява по никакъв начин. Дори не усещаме, че наблизо се води война.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Сюлейман Ал-Фейфи казва, че тази племенна милиция предоставя втора линия защита в отдалечен район, където щедростта на правителството е създала силен саудитски национализъм.

Сюлейман Ал-Файфи, член на племенна милиция: Повечето хора зависят от държавата. Всички работни места идват от правителството.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Колко важна е саудитската армия в този район?

Сюлейман Ал-Файфи, член на племенна милиция: Много хора от племето ми са в армията. Всъщност много от племената служат във войската.

Вилъм Маркс, Bloomberg:  Но докато членовете на милицията може и да се чувстват в безопасност на границата, истинските военни части са изправени пред сериозна заплаха.

Монсур Ал-Търки, саудитско вътрешно министерство: Много е опасно, но това им е работата, за това са тренирани – да защитават границата, да се грижат за нея.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Говорителят на Вътрешното министерство генерал Мансур Ал-Търки твърди, че границата е сигурна и че постоянните атаки на хутите над единични постове няма да уплашат саудитските власти.

Монсур Ал-Търки, саудитско вътрешно министерство: Те са отлично тренирани, с отлично оборудване, имат всичко необходимо и в годините са показали, че биха загинали, защитавайки границата на тази страна.

Томас Липмън, Близкоизточен институт: Изненадани са от степента, с която хутите се доказаха като много издръжливи и успяха да върнат битката на саудитците на границата. Не само фактът, че има жертви, но че изобщо се случват тези неща.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Том Липмън от Близкоизточния институт във Вашингтон казва, че саудитците не са добре подготвени за големи сухопътни кампании.

Още по темата

Томас Липмън, Близкоизточен институт: Хутите не могат да се съревновават със саудитските оръжия, с парите им, със съоръженията им и дори обучението им. Но саудитците не могат да отговорят на гъвкавостта и мобилността на хутите, познанията им за терена, способността да се крият в планините, способността да се справят в малки екипи. Водят се две различни войни.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Скоро се возих със саудитския граничен патрул и по радиостанциите постоянно се чуваха съобщения за приближаващи се ракети. Тактическо обучение се оказа недостатъчно заради неизправната техника. Въпреки милиардите долари, похарчени за американски оръжия, които направиха тази армия най-добре въоръжената в региона, на южната граница страната се пази от ръждива метална ограда и няколко стари пикапа. И докато саудитските въздушни нападения поглъщат значителни финансови ресурси, хутските бунтовници с пушки не отстъпват, а кървавата безизходица продължава.

 

fallback
Още от Свят
fallback