fallback

ЕЦБ ще реши дали да отпусне още спешна ликвидна помощ на Гърция на 6 юли

На 20 юли Гърция трябва да изплати кредит от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ

06.07.2015 | 14:54 Автор: Ирина Георгиева

ЕЦБ ще проведе телеконференция на 6 юли, за да реши дали да продължи да предоставя спешна ликвидна помощ на гръцката финансова система, предаде БТА, позовавайки се на ДПА. 

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от гръцката централна банка чрез програмата ЕЛА (Emergency Liquidity Assistance - ELA) на ЕЦБ. По тази програма гръцката централна банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция.

Миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ЕЛА за гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега институцията трябва да реши дали да отговори на молбата на гръцката централна банка да влее повече пари във финансовия сектор на страната като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки. 

Ако източникът на евро на Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори. 

ЕЦБ е сред основните кредитори на Гърция заедно с МВФ и партньорите на страната от еврозоната. На 20 юли Гърция трябва да изплати кредит от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ. 

Според анализатори ако Атина не направи това плащане, почти със сигурност ще се стигне до спиране на програмата ЕЛА и последващ фалит на гръцкия банков сектор, което вероятно ще доведе до отказ от еврото.

fallback
Още от Свят
fallback