fallback

Румен Драганов: Кризата в Гърция се отразява на туризма

Eвропейски туроператори информират, че средно дневно има около 50% откази на пътувания

06.07.2015 | 13:22 Автор: Ирина Георгиева

Кризата в Гърция като цяло се отразява на целия туризъм. Това коментира директорът на Институт за анализи и прогнози за туризъм Румен Драганов за агенция "Фокус". По думите му от европейски туроператори информират, че средно дневно има около 50% откази на пътувания. 

В същото време гръцките официални власти съобщават за 70% спад към туризма, което означава, че ще има голямо намаление за късните записвания, коментира още Драганов.

"Гърция е дестинация, към която определено броя на записванията в последния момент е много голямо като процент." - уточни Драганов и поясни, че това означава, че ще бъде освободена леглова база.

"Информацията, която получаваме е, че може да се плаща в български лева на определени места, където гърците с удоволствие приемат нашата валута и в същото време ще се наблюдава засилен интерес към туристи. Конкуренцията ще доведе до спад на цените." - прогнозира Драганов като отчете, че българите по-неумеят да се пазарят така, както го умеят гърците.

"Кризата в Гърция се отразява изключително неблагоприятно на пътувания на гърци в чужбина. От една страна техните кредитни карти са блокирани, а от друга – кризата ще доведе до намаляване на възможностите на служителите в държавната администрация и пенсионерите да реализират свои пътувания, което ще повлияе на намаляване броя на туристите, които ще пътуват от Гърция навън, включително и от България." - поясни Румен Драганов.

В годишен план има 900 хил. българи, които отиват към Гърция и около милион и 100 хил. гърци, които идват в България, коментира Драганов.

"Очакваме това число да намалее следствие на тази неопределеност, която съществува в Гърция към момента и очакваната политическа и икономическа криза, която е факт." - каза още Румен Драганов.

fallback
Още от Свят
fallback