fallback

Гърция спечели битката, но може и да загуби войната

Bloomberg разговаря с Фариборз Моширян, директор на Institute of Global Finance, за евентуалните последствия от гръцкия референдум

06.07.2015 | 11:37 Автор: Виктория Крумова

Фариборз Моширян, директор Institute of Global Finance, Сидни:

Ще отворят ли гръцките банки във вторник? Това е много добър и важен въпрос, защото това, което знаем, е, че съветът към ЕЦБ се среща в понеделник и трябва да реши дали искат да увеличат ликвидната си подкрепа за гръцките банки. Ако решат, че няма да го направят, това означава, че във вторник гръцките банките няма да имат пари, за да отговорят на нуждите на хората, защото преди десет дни им бяха останали само $2 милиарда. Естествено, можете на практика да видите началото на фалита на банките в Гърция, още преди да говорим за истински преговори. Това означава, че Гърция може и да е спечелила битката чрез референдума, но е може да загуби войната още преди подновяването на истинските преговори.

 

Като цяло вотът „не“ беше определен като „не“ срещу настоящото споразумение, но Ципрас и Варуфакис казаха, че могат веднага да сключат сделка – дори и при резултат „не“. Вярвате ли на това?

Фариборз Моширян, директор Institute of Global Finance, Сидни: Точно в това е въпросът – казват, че ще подновят преговорите в понеделник. Не знаем какво мислят финансовите министри от Еврозоната – дали те имат желание за преговори в понеделник, дали искат да оставят на ЕЦБ първо да реши статута на гръцките банките, дали лидерите в Германия и Франция ще вземат някакви решения в понеделник вечер. Страхувам се, че битката ще продължи, докато наблюдаваме дали банките ще отворят и дали на практика хората ще имат достъп до средствата си, което разрушава гръцката икономика.

За тези от нас, които не сме в Европа – как изглежда една страна без достъп до ликвидност? Връщане към драхмата?

Още по темата

Фариборз Моширян, директор Institute of Global Finance, Сидни: Мисля, че това един от вариантите и очевидно това ще е последният изход, който гръцките власти ще приложат, ако излязат от Еврозоната, но всъщност, ако банковият й сектор стане несъстоятелен или ако не са в позиция да отворят банките във вторник следващата седмица, хората ще разполагат с много малко пари и няма да могат да внасят стоки и услуги, разбира се ще бъдат притиснати в ъгъла, където няма да имат друг избор, освен да започнат да рекапитализират банките си и да въведат собствената си валута – драхмата. Но има и неясни въпроси, които внимателно трябва да наблюдаваме през следващите дни и седмици.

Съвсем накратко, доколко важна е датата 20 юли – крайният срок, когато Гърция трябва да осъществи плащанията към ЕЦБ?

Фариборз Моширян, директор Institute of Global Finance, Сидни: Важна е, доколкото гръцките власти не изпълнят задълженията към ЕЦБ на 20 юли за 3.5 милиарда евро, тогава банките ще бъдат напълно фалирали и това ще е тотална неустойка за гръцкото правителство към ЕЦБ, което ще ускори процеса на излизане на Гърция от Еврозоната.

 

fallback
Още от Свят
fallback