fallback

САЩ и Куба отварят посолствата си във Вашингтон и Хавана

01.07.2015 | 18:33 Автор: Теодора Георгиева

След повече от пет десетилетия, Съединените щати и Куба подновяват дипломатическите си отношения. Двете страни отварят посолствата си във Вашингтон и Хавана.

Шест месеца след като американският президент Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро отбелязаха дипломатически пробив, сега бяха обявени и новите стъпки на сближаване между двете държави. Според анализатори въстановяването на отношенията е последна фаза в процеса на нормализация, който се очаква да бъде бавен поради продължаващите проблеми по въпросите за човешките права в Куба.

Правителството на САЩ отслаби ограниченията във външната търговия. Само Конгресът обаче може да отмени изцяло ембаргото, действащо повече от 50 години. Конгресът обмисля и премахване на забраната за пътуване до САЩ. Обама облекчи ограниченията за американците за определени пътувания до Куба, но туризмът остава незаконен.САЩ и Куба започнаха тайни преговори за възстановяване на връзките си в средата на 2013 г., достигайки до историческото събитие от декември миналата година.  В края на май Куба беше официално извадена и от американския черен списък с държави, подкрепящи тероризма.

 

fallback
Още от Свят
fallback