Wikileaks публикува данни за икономически шпионаж на САЩ срещу Франция

Материалите показват, че американската АНС е следяла комуникациите на висши френски лица и е събирала информация за износа на Франция

30.06.2015 | 09:17 Редактор: Ирина Георгиева
Wikileaks публикува данни за икономически шпионаж на САЩ срещу Франция

Организацията Wikileaks оповести документи, свидетелстващи за мащабен икономически шпионаж, извършван от САЩ по отношение на Франция, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

Според Wikileaks материалите, публикувани съвместно с в. Libération и информационния уебсайт Mediapart, показват, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла комуникациите на висши френски официални лица и е събирала информация за договори за износ на Франция в продължение на десетилетие.

Сред шпионираните служители са били бившите финансови министри Франсоа Бароен и Пиер Московиси, става ясно от материали за извършваното от АНС следене между 2004 и 2012 г. 

Други документи показват, че между 2002 и 2012 г. АНС е събирала информация за предложени френски договори за износ на стойност над 200 милиона долара в области като телекомуникациите, енергетиката, транспорта и здравеопазването.

Миналата седмица Wikileaks съобщи, че АНС е шпионирала последните трима президенти на Франция, което накара Париж да протестира пред Вашингтон, че подобно поведение между съюзници е неприемливо.