Араби и европейци заедно сме обект на атаки: Могерини

Федерика Могерини, висш представител на ЕС за външната политика

26.06.2015 | 17:23
Араби и европейци заедно сме обект на атаки: Могерини

Федерика Могерини, висш представител на ЕС за външната политика и сигурността и вицепрезидент на ЕК коментира трите атаки на 26 юни 2015 - във Франция, Тунис и Кувейт. Могерини говори на излизане от срещата на върха на ЕС за имиграцията и Гърция.

"Тези нападения показват, че всички заедно сме обект - араби, европейци, мюсюлмани, немюсюлмани. Всички сме заедно, в една лодка. Размених няколко съобщения с някои приятели-министри на външните работи от арабските страни. Фактът, че стават нападения в един и същи ден и в Европа, и в арабския свят, парадоксално имат обратния ефект на желания от терористите. Вместо да ни разделят, те ни показват много ясно, че трябва да бъдем единни. Затова отговорът ще бъде повече единство. Да кажем по-ясно, че имаме нужда от съюз. Съюз на цивилизациите.

Така че да няма начин една религия да бъде употребявана. Ние сме единни. Ислямът също принадлежи на Европа. Нашите европейски ценности също принадлежат на арабския свят. Това е основното послание днес и най-силното, което можем да използваме, за да се изправим срещу заплахите, които нямат нищо общо с религията, а само с безопасността на хората. Първите жертви на тези атаки са араби и мюсюлмани", каза Могерини.

На 26 юни 2015 бяха извършени три кървави атентата в три части на света - в Гренобъл /Франция/, Тунис и Кувейт.