НАТО увеличава силите за бързо реагиране

25.06.2015 | 21:06 Редактор: Теодора Георгиева
НАТО увеличава силите за бързо реагиране

НАТО ще създаде изнесени командни центрове и в други държави, освен в обявените вече 6 източноевропейски страни, сред които е и България. Решението беше взето след първия ден на срещата на министрите на отбраната на държавите-членки на Алианса в Брюксел. Междувременно българският министър на отбраната Николай Ненчев коментира, че истерията около американските танкове в България и изтичащият ресурс на българските изтребители е част от хибридната война.

Близо три пъти ще бъде увеличен съставът на силите за бързо реагиране на НАТО. Броят им ще достигне 40 000. Взето е и решение за създаването на нов щабен логистичен център, който да улесни бързото придвижване на сили, когато това е необходимо.  

Приносът на България към спецсилите ще бъде логистичен. Военният министър Николай Ненчев и колегите му от Хърватия, Унгария и Словения, са подписал писмо за намерение за предоставяне на логистична подкрепа и съвместно базиране на техника и обучение. Четирите държави се ангажират да подпомагат силите за бързо реагиране на Алианса като предоставят също бойна авиация за специални операции.


НАТО ще преразгледа и ядрената си стратегия, след като стана ясно, че Русия има намрение да повиши бойния си арсенал с 40 балистични ракети. "Не търсим конфронтация и не искаме нова надпревара във въоръжаването", коментира Йенс Столтенберг, съобщават световните агенции.
На този фон Столтенберг подчерта, че Украйна продължава да бъде изправена пред тежко въоръжени сепаратисти, подкрепяни, обучени и въоръжени от Русия. Той призова всички страни в украинския конфликт да спазват споразуменията от Минск.