Турция отрече бойци на ИДИЛ да са влезли отново в Кобане от нейна територия

Две офанзиви на ИДИЛ на 25 юни 2015

25.06.2015 | 16:58
Турция отрече бойци на ИДИЛ да са влезли отново в Кобане от нейна територия

Турция отрече като "безпочвени" твърденията, че бойци на ИДИЛ са влезли отново в сирийския град Кобане през турски граничен пункт, при което терорист-самоубиец се е взривил, съобщава Хюриет.

"Данните, които имаме доказват, че членовете на организацията са проникнали от Джараблус в Сирия", съобщи в изявление офисът на губернатора на Шанлиурфа, цитиран от вестника.

Групировката ИДИЛ проведе две офанзиви в Северна Сирия на 25 юни след като бе отблъсната няколко няколко пъти преди това. Нейните бойци успяха да влязат отново в Кобане и да превземат части от град Хазакех.

 

Кое е особеното в Кобане

 

По-рано Al Jazeera съобщи, че бойците на Ислямска държава да направили две нападения в Северна Сирия. Десетки членове на ИДИЛ са атакували кюрдския град Кобане на турската граница и най-малко 12 души са били убити при атентат с кола-мобра в четвъртък сутринта, 25 юни 2015.

Бойците на ИДИЛ носели кюрдски униформи и униформи на Свободната сирийска армия, съобщава Al Jazeera, позовавайки се на местни, неназовани източници, атакували от три страни и заели позиции в града.

Сирийската държавна телевизия обвини Турция в даване на разрешение на ИДИЛ да атакува Кобане от своята част на границата. Говорителят на турския външен министър "категорично отрече" бойци да са пресичали границата.

/Графика: Al Jazeera/