fallback

Киберотбраната на НАТО трябвало да се подобри

САЩ ще споделят опита си в областта със съюзниците си

25.06.2015 | 10:09 Автор: Мариета Иванова

НАТО трябва да подобри способностите си за защита от кибератаки, преди да изгради капацитет за водене на кибервойна, каза днес американският министър на отбраната Аштън Картър на среща на военните министри на алианса, предаде БТА, цитирайки Associated press.

Картър каза, че САЩ ще използват опита си в киберотбраната, за да помогнат на съюзниците си да видят къде са им слабите места в тази област.

Темата бе повдигната след няколко нашумели кибератаки и пробива в системата със социално-осигурителните номера на американски държавни служители, който е свързван с Китай, и миналогодишния случай, в който руски хакери проникнаха в некласифицирана компютърна мрежа на Пентагона.

Експертът по киберсигурност Джеймс Люис съобщи, че Естония, станала жертва на кибернападение през 2007 г., чиито следи водели към Русия, е призовала НАТО да заеме по-твърда позиция по кибероперациите.

Картър обяви вчера, по време на посещението си в балтийската страна, че САЩ имат план за увеличаване на отбранителните способности на съюзниците си. Инициативата ще бъде координирана през базиран в Естония киберцентър и ще включва планиране за по-добра защита на ключова инфраструктура, съобщи Reuters.

fallback
Още от Свят
fallback