Колко е опасна Марин Льо Пен

Фамке Круммюлер, анализатор Eurasia Group

24.06.2015 | 16:35
Колко е опасна Марин Льо Пен

Какво ще бъде влиянието на Марин льо Пен върху европейската политика? Коментар от Лондон на Фамке Круммюлер, анализатор Eurasia Group за Bloomberg TV.

 

Още по темата

Фамке Круммюлер, анализатор Eurasia Group: Има различни аспекти. Без съмнение в момента има голямо влияние във Франция. Основната причина за това е зле работещата икономика и зле представящите се големи партии. Тя си върши работата блестящо. Опитва се да адаптира възгледите си и тези на своята партия, да ги "нормализира". Така че е много харесвана от избирателите във Франция. От друга страна френската президентска система предвижда втори тур, което означава, че е почти невъзможно тя да стане президент на страната.

Така че влиянието й ще се усеща по друг начин - ще влияе на работата на мейнстрийм партиите, ще влияе повече на дебата, отколкото участник в него.

 

Какво ще бъде влиянието на Марин Льо Пен в европейската политика? Дори и да не стане президент, дали ще успее да наложи имигрантския въпрос на лидерите на другите партии и дали ще ги накара да заемат по-крайни позиции?

Виждаме го в много страни, включително във Великобритания, как големите партии не искат да обърнат внимание на някои проблеми. Например миграционните въпроси, от които популистките партии се възползват да набират гласове. Смятам, че големите партии не искат да се ангажират с това, защото се страхуват да не изгубят гласоподаватели.