fallback

Всички страни в преговорите с Гърция пазят своя интерес: Ли

Дейвид Ли, ст. анализатор за Европа, Control Risk

24.06.2015 | 12:24

Марин Льо Пен, един от фаворитите за президентските избори във Франция през 2017 каза, че излизането на Гърция от еврото е неизбежно, съобщава Bloomberg. И според нея Франция няма да се забави да направи същото.

"Спечелихме няколко месеца, но проблемът остава", каза Льо Пен за Гърция в интервю в седалището на Националния фронт в Нантер, Париж във вторник 23 юни 2015.

"Днес говорим за Гърция, утре ще е Брексит, а след това - Фрексит", каза Льо Пен.

 

46-годишната Льо Пен води в сондажите за първия тур на президентските избори във Франция. Тя изпреварва президента Франсоа Оланд, бившият президент Никола Саркози и премиера Манюел Валс. Тя е единствена от четиримата, която призовава за излизането на Франция от еврото, използвайки умората на европейските от гръцката криза и предложения от Великобритания референдум за ЕС, и така набира поддръжници.

 

"Ще стана Мадам Фрексит, ако ЕС не ни върне монетарния, законодателния, териториалния и бюджетния суверенитет", каза Марин Льо Пен.

Тя призова за постепенно излизане от валутния съюз, при което Франция и Германия да обсъдят как да стане разпускането на 15-годишната организация.

Откакто пое Националния фронт от баща си през 2011 Марин Льо Пен с всички сили води своята антиимигрантска партия към върховете на френската политика. Тя излезе трета на президентските избори през 2012 и в момента двама членове на партията са в Националната асамблея /френския парламент/ - за пръв път от 1997.

Коментар от Лондон на Дейвид Ли, ст. анализатор за Европа, Control Risk

 

Още по темата

Да говорим за Грексита и Фрексита. Звучат интересно като думи, но дали имат бъдеще? Ще излезе ли Франция от ЕС?

Не вярвам. Французите и френският политически естаблишмънт винаги показват подкрепата си за еврото, за европейската интеграция. Докато Льо Пен може да се окаже в положението да спечели първия тур на президентските избори. Но шансовете й за втория са много малки.

Освен ако не проведе тази идея като свой лозунг, който да увлече хората - а не вярвам, че е толкова популярна - не виждам да стане.

 

Какво е ЕС без Франция?

Точно така. Мнозина се питат какво е ЕС без Великобритания. Също толкова напрегнато е във Франция.

 

Да говорим за Грексит. Тук става дума кой ще победи в дебата за Гърция. Изгубихме ли представа кой е добрият изход от всички тези преговори или просто всичко се свежда до това дали кредиторите или гърците ще обявят победа?

Янис Варуфакис е добре познат като привърженик на Теорията на игрите. Въпросът там е кой ще победи. Действителните качества на постигнатите решенията се размиват малко по малко. Това, което видяхме в последния месец е как всички страни - защото те са повече от две - защитават интересите си. Поставят ги преди всичко.

 

Но идеята за компромис не изисква ли от всички страни да отстъпят?

Точно така. Ако бяхте следвали в Туитър гръцката криза, което правя аз, тогава сте видели, че коментаторите на кризата бяха най-големите оптимисти. Показаха най-голям оптимизъм. Това, което стана ясно в понеделник вечерта показа, че има придвижване към някакво практическо решение, каквото несме виждали в последните няколко месеца.

 

Още по темата

Кредиторите единни ли са в исканията си към Гърция. МВФ е разочарован май заради липсата на намаления на разходите. Смятате ли, че има някакво разделение между кредиторите? Това важно ли е или всичко ще се нареди в последния момент?

Кредиторите все повече са разединени и всеки в последните няколко месеца се бореше за собствения си интерес. Предложенията на Гърция - политически, а и икономически и социално - не се харесват много на повечето десноцентристки правителства в ЕС. МВФ от няколко месеца каза, че иска по-голямо намаление на пенсиите например.

Така че има различия. Сега, когато сме близо до момента на решение, вярвам, че ще има някакъв компромис.

 

Има ли риск, че при опита правителството в Атина да прокара всичко това в парламента много бързо ще повиши напрежението в Гърция? И накрая правителството ще падне. Това възможно ли е?

Става дума за естеството на Сириза като движение. Техните коалиционни партньори - също. Сириза като партия означава, че непременно ще си навлече проблеми. Ще има бунт в партията. Заради лявата франция в Сириза. Рано или късно това ще стане проблем.

 

fallback
Още от Свят
fallback