Време ли е вече Ципрас да отстъпи?

Лидерите на страните от еврозоната се събират в Брюксел в опит да бъде намерен компромис

22.06.2015 | 11:36 Редактор: Красимир Кирев
Време ли е вече Ципрас да отстъпи?

Преди своеобразната среща на върха на еврозоната , гръцкият премиер Алексис Ципрас ще проведе консултации и с лидерите на ЕК, ЕЦБ и МВФ – Жан-Клод Юнкер, Марио Драги и Кристин Лагард.

След спешна среща на кабинета, продължила 8 часа и половина, Ципрас направи ново предложение за реформи, давайки надежда за споразумение в последния възможен момент. Не е ясно обаче доколко новите мерки задоволяват кредиторите.

Според гръцките медии СИРИЗА е все по-склонна на увеличаване на ДДС. Освен това правителството предлага налагането на данък на компаниите, които имат нетни приходи за повече от 500 хил. евро годишно, както и въвеждането на налог "солидарност" на богати хора, които печелят повече от 30 хил. евро на година.  Не е изключено премахване на бонусите при ранно пенсиониране.  
 

 "Ние се приближаваме към споразумение. Уверен съм, че ще има такова", заяви финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис.


Източници от банковия сектор в Гърция съобщават, че предварително заявените тегления на депозити в страната за понеделник са достигнали 1 млрд. евро. Изтеглените депозити от декември насам пък надхвърлят 30 млрд.

И докато тревогата, че Гърция може да фалира расте, хиляди симпатизанти на Сириза организираха "Марш на съпротивата". Пред сградата на парламента те се противопоставиха на нови мерки за икономии и вдигането на данъците.

С лозунги „Човешка съпротива срещу финансовия тероризъм“ избирателите на Ципрас го призоваха да не прави отстъпки от предизборните си обещания!

.