Лидерите на ЕС търсят по-силна интеграция в Еврозоната

22.06.2015 | 11:23 Редактор: Красимир Кирев
Лидерите на ЕС търсят по-силна интеграция в Еврозоната

Още по-силна интеграция на страните от Еврозоната и допълнително делегиране на права към Брюксел и ЕЦБ. Това предвижда специален план за реформа във валутния съюз, предложен от председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и подкрепен от лидерите на останалите евроинституции. Той се състои от 27 страници и две фази.

Първата от тях трябва да приключи през 2017 г. и включва задълбочаване на банковия съюз и създаване на общ фонд за гарантиране на депозитите. Авторите на реформата, сред което освен Юнкер са още председателите на ЕЦБ, ЕП, Европейския съвет и еврогрупата Марио Драги, Мартин Шулц, Доналд Туск и Йерун Диселблум, имат за цел да повишат координацията в икономическите политики на страните-членки.

Те предлагат междуправителственият пакт „Евро плюс“, да бъде превърнат в европейски закон. Така например, дадена държава няма да може да вземе решение за вдигане на ДДС, ако се приеме, че това би оказало негативно влияние върху цялата еврозона. Освен това, т. нар. група на "петимата президенти" настоява за хармонизиране на националните бюджетни политики.

Във втората фазана плана, за която няма поставен краен срок,  координацията на икономическата политика ще се извършва на мандатен принцип. Ще бъде назначен постоянен председател на Еврогрупата. Документът предвижда и създаването на Европейска хазна, която би могла да има собствен бюджет.