Оланд: Миграционната политика на ЕС е безполезна

Френският президент предлага доброволен подход, вместо квотите

22.06.2015 | 11:17 Редактор: Красимир Кирев
Оланд: Миграционната политика на ЕС е безполезна

Политиката на ЕС за миграцията е безполезна. Това заяви френският президент Франсоа Оланд по време на посещени в Милано. По думите му въведената квота за имигрантите в страните-членки на Общността ще доведе до хаос. Според Оланд, по-добра работа би могъл да свърши доброволният подход на всяка страна-членка на ЕС.

"Квотната система води до объркване и така става безполезна", заяви Оланд и добави: "Всяка страна трябва да каже какво може да направи по въпроса,  предвид обективни географски, икономически и политически обстоятелства".

Оланд и италианският премиер Матео Ренци отхвърлиха спекуалциите, че между Париж и Рим има голямо напрежение, заради  имигрантите. През последните седмици министри на двете страни влязоха в задочен спор, след като Франция започна да връща мигранти на границата си с Италия. „Няма напрежение, има различни становища. Като между двама души, които са заедно от много време“, посочи Ренци.  

Двамата лидери заявиха, че проблемът с нелегалната имиграция в Европа може да бъде решен само със споделяне на отговорност от всички страни. Те обещаха да търсят по-ефективно европейско споразумение за бежанците на предстоящата среща на върха на 25 и 26 юни.