fallback

Германската полиция арестува журналист от Ал Джазира по искане на Египет

Съд в Кайро осъди Ахмед Мансур на 15 години затвор задочно по обвинение, което според Ал Джазира е фалшиво

21.06.2015 | 10:24 Автор: Георги Стоянов

Германската полиция арестува вчера на берлинското летище "Тегел" известен журналист от телевизия "Ал Джазира" по искане на Египет, съобщиха световните агенции.

Още по темата

52-годишният Ахмед Мансур пътувал за катарската столица Доха, където е базирана телевизията. Той бил задържан по силата на международна заповед за арест, издадена от египетските власти.

Миналата година съд в Кайро осъди Мансур, който има египетско и британско гражданство, на 15 години затвор задочно по обвинение, че е изтезавал адвокат на площад Тахрир през 2011 година.

"Ал Джазира" тогава заяви, че обвинението е фалшиво и е опит да бъде запушена устата на Мансур.

Телевизията потвърди на сайта си ареста на журналиста. Мансур казал по телефона, че в близките часове очаква да се яви пред съдия. "Адвокатите ми смятат, че изслушването може да отменено незабавно, ако съдията е убеден, че всички обвинения са фалшиви, уточнил той, обяснявайки, че е обвинен "в изнасилване, отвличане и кражба".

"Въпросът сега е да разберем как германското правителство и Интерпол са станали инструмент в ръцете на кървавия режим в Египет, дошъл на власт с преврат и оглавен от терориста Абдел Фатах ас Сиси", писа Мансур в Туитър.

fallback
Още от Свят
fallback