Германската полиция арестува журналист от Ал Джазира по искане на Египет

Съд в Кайро осъди Ахмед Мансур на 15 години затвор задочно по обвинение, което според Ал Джазира е фалшиво

21.06.2015 | 10:24 Редактор:
Германската полиция арестува журналист от Ал Джазира по искане на Египет
Германската полиция арестува журналист от Ал Джазира по искане на Египет

Германската полиция арестува вчера на берлинското летище "Тегел" известен журналист от телевизия "Ал Джазира" по искане на Египет, съобщиха световните агенции.

Още по темата

52-годишният Ахмед Мансур пътувал за катарската столица Доха, където е базирана телевизията. Той бил задържан по силата на международна заповед за арест, издадена от египетските власти.

Миналата година съд в Кайро осъди Мансур, който има египетско и британско гражданство, на 15 години затвор задочно по обвинение, че е изтезавал адвокат на площад Тахрир през 2011 година.

"Ал Джазира" тогава заяви, че обвинението е фалшиво и е опит да бъде запушена устата на Мансур.

Телевизията потвърди на сайта си ареста на журналиста. Мансур казал по телефона, че в близките часове очаква да се яви пред съдия. "Адвокатите ми смятат, че изслушването може да отменено незабавно, ако съдията е убеден, че всички обвинения са фалшиви, уточнил той, обяснявайки, че е обвинен "в изнасилване, отвличане и кражба".

"Въпросът сега е да разберем как германското правителство и Интерпол са станали инструмент в ръцете на кървавия режим в Египет, дошъл на власт с преврат и оглавен от терориста Абдел Фатах ас Сиси", писа Мансур в Туитър.