fallback

Хеле Торнинг-Шмит подаде оставка от поста премиер на Дания

Причината е изборната загуба на оглавявания от нея Ляв блок на парламентарния вот

19.06.2015 | 15:36 Автор: Мариета Иванова

Хеле Торнинг-Шмит подаде оставка от поста премиер на Дания. Причината е загубата на изборите на оглавявания от нея Ляв блок на парламентарните избори, предава БТА, позовавайки се на ДПА.

Хеле Торнинг-Шмит е информирала кралицата Маргрете Втора за резултатите от вота. Тя ще остане временно на премиерски пост до съставянето на новото правителство от десния блок, става ясно от разпространено съобщение от двореца.

Хеле Торнинг-Шмит се оттегля и от лидерството на Датската социалдемократическа партия, предава още Associated press.

Десният блок начело с бившия премиер Ларс Льоке Расмусен получи на 18 юни 90 депутатски места, които са достатъчни за мнозинство в парламента.

Неговата либералната партия "Венстре" обаче беше изпреварена от популистката антиимигрантска Датска народна партия, която по броя на гласовете стана втора в национален мащаб - най-добрият й резултат досега.

За да може Льоке Расмусен да състави правителство, в него трябва да се включи и Датската народна партия (ДНП), чийто председател Кристиан Тулесен Дал заяви, че още не е взето окончателно решение по въпроса.

На 19 юни се очаква да започнат преговори за нейно участие в управлението.

Освен с непримиримите си позиции срещу имигрантите, ДНП има разногласия с останалите партии от десницата по въпроси, свързани с ЕС, и социалните разходи. В миналото тя е подкрепяла десни кабинети срещу обещания за радикални мерки по въпроса за имиграцията.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback