Решаваща ли ще е за Гърция срещата на Еврогрупата

Днес в Люксембург ще се проведе среща на финансовите министри на държавите членки на еврозоната.

18.06.2015 | 12:08 Редактор: Велко Каменов
Решаваща ли ще е за Гърция срещата на Еврогрупата

На 18 юни 2015 г. Еврогрупата се събира на среща в Люксембург, която може да е от решаващо значение за Гърция. Все още постигането на споразумение с кредиторите не изглежда близо, а времето за отключването на последните 7,2 милиарда евро от втория спасителен пакет за Гърция изтича в края на юни. Повечето коментари по темата също не будят оптимизъм.

„Срещите на Еврогрупата не са устроени като място за водене на спонтанни разговори, които не са били предварително подготвени. Не вярвам, че тази подготовка е била направена и освен това съм на мнение, че сега споразумението трябва да бъде постигнато на ниво политически лидери, държавни глави, премиери и канцлери”, заяви гръцкият финансови министър Янис Варуфакис.

„В случай, че не бъде постигнато споразумение, виждам потенциал за сътресения, които могат да се отразят на икономическата перспектива в Европа и на международните финансови пазари”, предупреди гуверньорът на Федералния резерв Джанет Йелън.

„В момента нещата не изглеждат сякаш ще има компромисно решение. Има множество въпроси, на които беше обърнато внимание, като данъка върху добавената стойност, пенсионната реформа, приватизацията на пристанището. Налице са предпоставките, които да ни наведат на мисълта, че могат да се превърнат в основата на някакъв компромис. Именно това озадачава много хора, които следят процеса отвън. При всички тези предпоставки, защо не се стига до споразумение, защо сме в тази ситуация”, пита се Ед Робинсън от Bloomberg Markets.