Убит е лидерът на Ал Кайда на Арабския полуостров

16.06.2015 | 13:47 Редактор: Теодора Георгиева
Убит е лидерът на Ал Кайда на Арабския полуостров

Топ лидерът на терористичната групировка Ал-Кайда на Арабския полуостров Насър ал Уахиши е бил убит в Йемен при атака на американски безпилотен самолет, съобщава Си Ен Ен. Смята се, че той е работил като личен секретар на Осама бин Ладен.

Ал Уахиши е вторият по важност лидер на Ал-Кайда в световен мащаб. През април миналата година той се появи във видео, на което поздрави всички последователи на групировката. Анализатори коментират, че ако смъртта на ал Уахиши се потвърди, то това е значителен удар.

Те акцентират, че смъртта му безспорно ще навреди ан Ал-Кайда, но въпреки това групировката продължава да представлява сериозна заплаха. Ден след предполагаемото убийство на Уахиши, при американски въздушен удар в Либия в събота е бил ликвидиран един от най-влиятелните терористи в света – свързаният с Ал Кайда Мохтар Белмохтар в Либия.

Години наред той не можеше да бъде заловен и за това придоби прякора Неуловимият. Той създаде своя собствена милиция и контролира голяма част от контрабандните канали в Северна Африка.Името му се свързва с трафик на хора, оръжия и цигари, взимане на заложници и тероризъм в целия Сахел, включително в Мали.