Спешни преговори между ЕС и Гърция в Брюксел

Премиерът Алексис Ципрас иска дългът да бъде репрограмиран

14.06.2015 | 19:09 Редактор: Ирина Георгиева
Спешни преговори между ЕС и Гърция в Брюксел

При закрити врата и без никакви съобщения в Брюксел се водят спешно свиканите нови преговори между ЕК и гръцка министерска делегация с цел да бъде предотвратен дефолт на Гърция, предадоха информационните агенции, съобщи БТА.

Международните кредитори искат от Атина да извърши структурни реформи и допълнително да затегне коланите, а гръцкото правителство иска да възстанови икономическия растеж, както и гръцкият дълг да бъде репрограмиран и частично отписан.

Разговорите започнаха на 13 юни в атмосфера на голямо напрежение и при предупреждения от страна на ЕС, че Гърция може да банкрутира и да излезе от еврозоната. Гърция трябваше да представи нови предложения за реформи на фона на изтичащото време за постигане на споразумение с кредиторите.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас даде да се разбере, че новите гръцки предложения може да включват намаляване на държавните разходи, но само ако това даде възможност за възстановяване на икономическия растеж и за увеличаване на заетостта, както и 
гръцкият дълг да бъде репрограмиран и частично отписан.

Гръцките медии пишат, че министрите са донесли в Брюксел "може би последните контрапредложения", първо, за да се намери решение на Атина да бъдат изплатени 7,2 милиарда евро за изплащане на вноската й по дълга до 30 юни. На 30 юни Гърция трябва да върне на МВФ сума от 1,6 милиарда евро по заемите след решението й да обедини в края на месеца четирите плащания, които трябва да направи през юни към фонда.

Правителството в Атина очаква и да му бъдат одобрени около 12 милиарда евро за докапитализиране на гръцките банки, от които изпадналите в паника граждани в последно време изтеглиха милиони евро.