fallback

Джон Бейнър: Обама няма стратегия как да спечели войната с ислямска държава

Коментар на Питър Кук за телевизия Bloomberg от Вашингтон

12.06.2015 | 15:40 Автор: Георги Стоянов

Питър, как виждаш дебата във Вашингтон в дните след това изявление?

Питър Кук: Въпросът във Вашингтон сред конгресмените републиканци е – това достатъчно ли е, докато въпросът който задават някои конгресмени демократи е – това, което се прави, не е ли твърде много.

Има опасения и от двете страни на политическия спектър. Нека чуем какво казва Джон Бейнър, говорителят на Конгреса за последната стъпка на президента.

Още по темата

Джон Бейнър, говорител на Конгреса:

Това е стъпка в правилната посока, но както президентът призна преди няколко дни, той няма стратегия, за да победи. И това е просто още една тактическа стъпка.

Питър Кук: Отговорът на администрацията, Брендън, е, че това е стъпка, която ще накара сунитите в провинция Анбар да се включат по-активно в борбата срещу Ислямска държава.

Това е ключова цел на администрацията. Стъпката не е толкова решителна, колкото някои от критиците на президента биха искали, но идеята на администрацията е, че иракчаните сами трябва да поемат инициативата в тази борба и за това Белият дом не предприема стъпките, които Washington Journal публикува днес.

Питър, кой е следващият краен срок в тази история? Какво одобрение очаква президента от Конгреса и има ли някакви законопроекти, които могат да повлияят на тези решения?

Питър Кук: Дебатът в Конгреса е за решението за използване на военна сила за справяне с ислямска държава.

Президентът изпрати своето предложение преди месеци и то все още не е одобрено от Конгреса.

През последните няколко дни Брендън има опити за прокарване на ново разрешение за използване на военна сила.

 Това решение може да привлече по-голяма подкрепа и от двете партии. То идва от Тим Кейн, който е демократ и Джеф Флейк, републиканец от Аризона.

Но този законопроект също за сега е блокиран в Комитета за външна политика на Сената, така че за момента те действа според старите решения за употреба на военна сила.

fallback
Още от Свят
fallback