Ципрас: Гърция има нужда от трайно решение на дълговата криза

11.06.2015 | 14:06 Редактор: Теодора Георгиева
Ципрас: Гърция има нужда от трайно решение на дълговата криза

Малък напредък в преговорите по темата за гръцкия дълг. Премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас заяви, че Атина се нуждае от трайно решение на дълговата криза, което да позволи на страната да се върне към растеж. Коментарът беше направен след провелите се късно снощи разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. На този фон международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи още кредитния рейтинг на Гърция. Оценката за дългосрочните задължения е намалена от "CCC+" до "CCC" с отрицателна перспектива.

Дискусиите са проведени в кулоарите на срещата на върха на Европейския съюз, Латинска Америка и Карибите. Според говорител на германското правителство лидерите на воещите европейски икономики и гръцкия премиер са били единодушни, че преговорите между гръцкото правителство и международните кредитори трябва да продължат с голяма интензивност.

 

Решихме да засилим усилията, за да се преодолеят оставащите различия . Вярвам, че политическото лидерство на Европа осъзнава, че трябва да се приложи трайно решение за Гърция, за да може да се доближи до растеж, да има перспектива, която ще донесе сигурност и стабилност, както в Гърция, така и в Европа, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. 


Това е петият разговор във формата Меркел-Оланд-Ципрас в рамките на по-малко от две седмици. Според анализатори това е ясен сигнал за сериозността на усилията на високо ниво, които имат за цел да предотвратят сценарий, в който Атина може да напусне еврозоната.

Вчера председателят на Евопейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази разочарование от действията на гръцкото правителство. Според него предложенията, които отправи гръцкото правителство не отразяват последния му разговор с Ципрас миналата сряда, нито пък разговора между гръцкия премиер и комисаря по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси.Анализатори коментират, че съществуващите разногласия относно фискалните цели и мерките за постигането им се отразяват и на пазарите. Гръцките акции са се понижили с 26% от началото на декември, когато предходното правителство  започна да се разпада.